Myten

Déesse eller bare gudinden

DS eller Déesse

Citroën brugte med vilje ordspillet DS som udtales: Déesse på fransk og som betyder gudinde. Intet mindre end noget guddommeligt kunne sammenlignes med den har bil. Og når man ser en DS er der også noget gudinde agtigt over den. Min model er “Pallas” modellen. Pallas er ligeledes et navn som oldtidens græske forfatter Homer omtaler gudinden Athene, som blandt andet var beskytter for kunst og videnskab. Igen bruger Citroën snedigt gude symbolikken i markedsføringen af deres Citroën DS.

Citroën DS er en mytisk model, så mytisk at den franske semiolog, filosof og tænker Roland Barthes skrev i sin essay “The new Citroën” (Udgivet i den samlede udgivelse “Mytologier”).

Roland Barhtes var udover sin kloge betragninger på konnotationssproget på en måde også optaget af det her nye objekt, som Citroën havde skabt som modstykke til de store gotiske katedraler.

Som han selv skriver i Mytoligier:
“Man må ikke glemme at objektet er den bedste budbringer om den overnaturlige eksoistens”

Roland Barthes,
Mytologier.

Citroën DS er tit blevet portrtæteret i populærkulturen. Da jeg købte min DS, var der en kollega som sagde: “Gud! du har fået en Fantomas bil!” Jeg anede ikke hvem Fantomas var, men fandt efterfølgende ud af den franske skikkelse som hærgede TV skærmene i 70’erne. Havde en Citroen DS med vinger som selvfølgelig kunne flyve.

Jeg har altid været fan af François Truffaut og den nye måde at skabe film på som han var med til at introducere. Citroën DS er også rigt repræsenteret i alle hans film og der findes nok ikke noget smukkere end en sort/hvid Truffaut film med Françoise Dorléac og en Citroën DS.

Filmen “Scarface” med Al Pacino i hovedrollen har også en scene hvor Tony Montana (Scarface) skal sprænge en amerikaniseret Citroën DS i luften, men nægter da der er børn i bilen.

Et andet attentat som ikke var fiktion men skete i virkeligheden, var attentatet udført af 12 terrorister fra Organisation de l'armée secrète (En terrororganisation som var imod at Algeriet blev løsrevet fra Frankrig) på Præsident Charles De Gaulle i 1962 da han var på vej til lufthavnen, to motorcykelbetjente blev dræbt og den DS han kørte i blev gennemhullet af 144 skud. Charles De Gaulle med sin hustru undslap med nød og næppe, ved hjælp af Citroën DS hydropneumatiske affjedring som gjorde, at den kunne fortsætte på tre hjul med høj fart, på trods af at det ene dæk var skudt i småstykker. Efter denne episode sværgede Charles De Gaulle til Citroen DS og de fantastiske køreegenskaber, som den besidder.

© Bobby Walseth Krøyer 2019